Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ
Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας (διαμέρισμα, πολυκατοικία, μονοκατοικία), εξοικονομώντας χρήματα, ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του ακινήτου σας.
H ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνεται με παρεμβάσεις που συνίστανται από τον ενεργειακό επιθεωρητή μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη.
Σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της αντιπολίτευσης (χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου) ο σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που θα τρέξει το “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον” θα μπορεί να υποδεχθεί αιτήσεις μετά τον Απρίλιο του 2018. Αναμένεται η δημοσίευση των οδηγιών ένταξης στο πρόγραμμα στα μέσα Γενάρη 2018.
Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.
Ποιες κατοικίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν;
Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που ικανοποιούν τα ακόλουθα κριτήρια:
- Υφίστανται νόμιμα
- Αφορούν κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη ή του ενοίκου
- Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ
Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, με εξαίρεση την περίπτωση υπαγωγής ολόκληρης πολυκατοικίας οπότε και γίνεται αποδεκτή η υποβολή περισσότερων αιτήσεων από τον ίδιο ιδιοκτητη. Στις πολυκατοικίες όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια. Επίσης, εντάσσονται κενά διαμερίσματα που κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα ιδιοκτητών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιδότησης λόγω μεγάλου εισοδήματος μόνο για την σύναψη άτοκης δανειακής σύμβασης για την υλοποίηση των απαιτούμενων επεμβάσεων.
Ποιός μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα – Με ποια κίνητρα;
Το ύψος της επιχορήγησης εξαρτάται από το εισόδημα του αιτούντος και κλιμακώνεται ως εξής:
Η χρήση δανείου δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί τη σύναψη δανείου αυτό θα είναι ανάλογο του προϋπολογισμού εργασιών και θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ επιχορήγησης και προϋπολογισμού και έως τα 25.000 ευρώ. Η διάρκεια του δανείου θα είναι 4-6 χρόνια χωρίς περίοδο χάρητος και προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου 100%.
Σε ότι αφορά το δανεισμό ο τελικός ωφελούμενος μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων. Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές και το επιτόκιο σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.
Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος δεν συνάψει δάνειο και χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους για την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων, τότε δε θα υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί προκαταβολή επί της επιδότησης. Το συνολικό δηλαδή ποσό της επιδότησης θα εκταμιευθεί μόνο στο τέλος των παρεμβάσεων και μετά την τελική έγκριση.
Για την ένταξη στο Πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις) σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Συνεπώς Ενεργειακά Πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί πριν τις 17.11.2017 οπότε και δημοσιεύθηκε ο νέος Κανονισμός, δε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ένταξη στο πρόγραμμα και θα πρέπει να επανεκδοθούν. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση το κόστος έκδοσης των Ενεργειακών Πιστοποιητικών καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου.
Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου ενώ είναι πιθανή και η κάλυψη αμοιβών μηχανικού για μελέτες που απαιτούνται για την ορθή υλοποίηση των παρεμβάσεων (πχ. μελέτη στατικής επάρκειας, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας κ.α.)
Για ποιες εργασίες μπορώ να χρηματοδοτηθώ;
Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τις παρεμβάσεις του προγράμματος πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση ενεργειακά ενός ποσοστού επί της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς. Το ποσοστό αυτό θα διαφέρει ανά εισοδηματική κατηγορία. Στόχος του προγράμματος είναι να πραγματοποιηθούν περισσότερες της μίας παρεμβάσεις σε κάθε ιδιοκτησία.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:
1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών, κτλ).
2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπ. εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες, κτλ).
3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπ. αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).
4. Αναβάθμιση με συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη η τοποθέτηση ηλιακού συστήματος για την παροχή ζεστού νερού χρήσης ή/και υποβοήθηση του κυρίως συστήματος θέρμανσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις, κλπ) καθώς και συστήματος εξυπηρέτησης των φορτίων θέρμανσης/ ψύξης που λειτουργεί με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε. (π.χ. καυστήρας βιομάζας, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα κ.λπ.) ή συστήματος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) .
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 € ανά τ.μ. ιδιοκτήσίας και με μέγιστο τις 25.000€ ανά ιδιοκτησία. Εάν το κόστος των παρεμβάσεων υπερβαίνει το ποσόν αυτό, τότε το επιπλέον ποσό θα καλύπτεται από τον ίδιο τον ωφελούμενο.
Η ένταξη στο πρόγραμμα είναι μία συνεχής διαδικασία έως την εξάντληση των πόρων ανά περιφέρεια.
Επικοινωνήστε με το γραφείο μας για να ενημερωθείτε για τη δυνατότητα ένταξης και της δικής σας κατοικίας στο νέο Εξοικονομώ!
Είναι σημαντική η έγκαιρη ενημέρωσή σας γιατί είναι πιθανό να απαιτούνται επιπλέον διαδικασίες πριν τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα, όπως πχ. τακτοποίηση αυθαιρεσιών του ακινήτου, αδειοδοτήσεις κτλ., ενώ σημαντικό ρόλο στην έγκριση της επιδότησης παίζει η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων!